Слава храма и парохије Светог Симеона Мироточивог у Лас Вегасу

Слава храма и парохије Светог Симеона Мироточивог у Лас Вегасу

У недељу опраштања, 1. марта 2020. године, српска православна парохија у Лас Вегасу прославила је своју славу – свог заштитника светог Симеона Мироточивог, коме православни верници у овом граду уздижу велелепни храм.

Прослава је почела Светом Литургијом коју је служио Епископ Западноамерички Максим, уз саслужење пароха јереја Милана Унковића и ђакона Владана Радовановића, а уз учешће верног народа ове парохије.

По прочитаном Светом Јеванђељу Епископ Максим је у пастирској беседи говорио о праштању као критеријуму Јеванђеља. Христос је Врата раја и на улазу ће свакога питати: ”Да ли опрашташ грехе својим злочинитељима или не?” Ко није кадар да опрости, не може проћи кроз та Врата макар био невини мученик. Светитељи су личним примером праштања и незлопамтивости показали да су будућност уградили у свој живот и расуђивање. Библијски опроштај повлачи брисање греха и сећања на исти. Ми у Цркви певамо: „Колико је далеко исток од запада, толико је удаљио од нас безакоња наша“ (Пс. 102, 12).

По завршетку Свете Литургије Епископ Максим је у пуном храму свим верницима упутио речи поздрава и пренео благослов Свјатјејшег Патријарха нашег Иринеја, као и позитивне утиске са скоро завршеног ванредног Црквеног сабора у Клирвотеру на Флориди. Такође је истакао значај Светог Симеона и светородне лозе Немањића за наш народ, те пожелио вернима благословен улазак у Велики Пост.

Кумови парохијске славе, Јордан и Василија Готовац, са својом породицом и Колом Српских Сестара припремили су богату трпезу љубави на којој је преломљен Славски Колач.

У току ручка наступила је и фолклорна група Свети Симеон из Лас Вегаса чији наступ је пропраћен громогласним аплаузом.

На крају Епископ је са својом народом обишао храм у изградњи у коме су отпеване химне благодарења Богу, те молитва праштања као увод у подвиг предстојећег Великог Поста.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com