Литургијско сабрање у Солт Лејк Ситију

Литургијско сабрање у Солт Лејк Ситију

У недељу, 17. новембра 2019. године Епископ Западноамерички Максим служио је Свету архијерејску литургију у цркви Светог Архангела Михаила у Солт Лејк Ситију.

Парохијани цркве Светог Архангела Михаила су са радошћу дочекали свог епископа уз звуке црквених звона и појање црквених песама.

Евхаристијском сабрању којим је началствовао Епископ Максим саслуживали су архимандрит Никифор, свештеник Јустин Хејвенс, старешина цркве светих апостола Петра и Павла у Солт Лејк Ситију Антиохијске Патријаршије и протонамесник Видослав Вујасин из Портланда и архијерејски намесник бјутски. На евхаристијском сабрању се окупило око стотину верника, припадника различитих народа и канонских јурисдикција са ових простора. Било је ту поред Срба и браће и сестара: Грка, Руса, као и православних Американаца, који су литургијским заједничарењем показали и доказали васељенскост и свеобухватност Православне Цркве.

Након прочитаног Еванђеља, Епископ Максим је инспирисан еванђелском причом о богаташу и Лазару поучио сабрани верни народ, посебно тумачећи речи „И поврх свега тога, постављена је међу нама и вама провалија велика“ (Лк 16, 26). Беседник је нагласио да људска трагедија не почива у економским разликама међу људима него у томе што нас људе раздваја једна провалија до тачке да ми чак и не познајемо човека који живи врата до нас у нашој згради. Та провалија, коју и поједини у Цркви намећу увелико је нарасла, што те појединце доводи до предокуса пакла. Стога нам никаквог добра неће донети економско благостање, чување умишљеног поретка, уколико будемо одржавали провалију измеђувнас и других: она ће нас осудити и у вечности.

Пред крај свете литургије обављена је свечана литија око храма и у част Светог Архангела Михаила преломљен је славски колач и освећено славско кољиво. Многа мала деца су се са великим узбуђењем окупила око епископа Максим, док је он бацао увис слаткише које би они хватали и радовали се.

Епископ Максим је честитао престони празник свим парохијанима у Солт Лејк Ситију. После литије, благосиљања и ломљења славског колача, као и доделе захвалница заслужним члановима парохије, сатрудницима у делу Господњем, уследила је богата славска трпеза. Празнично славље је настављено уз трпезу љубави које су припремиле чланице Кола српских сестара при овом светом храму и уз фолклорни наступ најмлађих чланова цркве у традиционалним српским ношњама.

На крају посете, владика Максим је искористио прилику да са оцима Никифором и Видославом одржи седницу са члановима Црквеног одбора.

Тако је ова крсна слава заиста и испунила свој смисао, да окупи и сабере сву децу Божју у братску Христову заједницу љубави – Свету Цркву Његову.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com