Добротворна вечера у Лас Вегасу

Добротворна вечера у Лас Вегасу

У суботу 27. новембра 2021. године у парохији Светог Симеона Мироточивог у Лас Вегасу, са благословом Πреосвећеног Εпископа западноамеричког г. Максима одржана је традиционала свечана добротворна вечера за изградњу храма посвећеног овом светитељу.

У Славу Божију, а у спомен светом оцу нашем Симеону, родоначелнику светородне лозе Немањића, и утемељивачу Српске Државе, верни православни српски народ Лас Вегаса и околине започео је зидање велелепног храма у моравском стилу 2010. године, када је Епископ Максим са свештенством и народом положио камен темељац за први српски православни храм у овом граду.

Овај свети храм својом импозантношћу и љепотом не само што је један од највећих православних храмова на Америчком континенту, већ представља и прави архитектонски бисер града Лас Вегаса. Са куполе храма пружа се поглед на чувени централни булевар Стрип, а храм својом величанственошћу доминира целом околином.

Данас његову изградњу помажу како православни Срби из Лас Вегаса, тако и Срби из других места широм Америке, као и наша браћа из других Помјесних Православних Цркава у Лас Вегасу који га радо посјећују, и у њему приносе своје молитве Господу.

Ускоро у овом храму почињу грађевински радови на његовом унутрашњем уређењу, те је тим поводом и организована ова донаторска вечера, као заједнички Сабор свих вјерних који су се одазвали на ово богоугодно дјело.

Гости и говорници на овогодишњој донаторској вечери, били су свештеници наше Епархије: Протојереј-ставрофор Драгомир Туба из Финикса, који је верном народу пренео благослов и поздраве Преосвећеног Епископа западноамеричког г. Максима, протојереј-ставрофор Василије Цвијановић из Мораге,протојереј-ставрофор Милован Катанић из Сан Маркоса, протојереј Станислав Дурић из Финикса, и Епископски ђакон Владан Радовановић из Лос Анђелеса.

Поред поменутог свештенства нашем позиву су се одазвали и високи гости из Вашингтона г. Обрад Кесић, шеф канцеларије Владе Републике Српске, и гђа Дрина Властелић Рајић, као и др Лазар Супић, српски научник из Сан Франциска.

Црквена Управа и парохијани уложили су велики труд да се ова добротворна вечера организује свечано и достојанствено, те да сви гости и донатори буду дочекани са највећим гостољубљем.

Вече је отворено обиласком храма и заједничком молитвом, а затим је играма дјеце из парохијске фолклорне групе Свети Симеон отпочео свечани програм и вечера. Сви гости су се током вечери сабраном народу обратили кратким и садржајним поздравима, похваливши велики труд и рад парохијана у Лас Вегасу. Приказана је и кратка пројекција филма о историји изградње храма, као и видео-презентација будућих радова у храму, коју је припремио наш парохијанин, и стручни консултант за градњу  г. Иван Милошевић.

На крају вечери јереј Милан Унковић, парох храма у Лас Вегасу, поздравио је све госте и донаторе, изразивши свима велику захвалност за учешће и помоћ у изградњи храма, а потом је објављено да је на овој донаторској вечери прикупљено 83.345$.

Сутрадан у недељу, 28. новембра служена је света Литургија коју су служили јереј Милан Унковић и ђакон Владан Радовановић уз учешће вјерног народа и присутних гостију. Након Свете Литургије путем телефонског позива све парохијане је лично поздравио Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик, који је у свом кратком обраћању пренео честитке и поздраве Владе и нашег народа у Републици Српској, те обећао помоћ у изградњи храма.

На крају, благодарећи свима на свему, молимо се светом оцу нашем Симеону да измоли од Бога благодат и мир нашем народу и целом свету. Амин.

јереј Милан Унковић

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com