Saratoga Parish Celebrates Slava

saratoga-slava-2012On Sunday, November 18, 2012 a sunny morning greeted the early arrivals for Matins, and the Baptism of a young non-Serbian student from the University of California in Berkeley.  To Robe Bishop Maxim in addition to our Father Slobodan Jovich were Fathers Dushan Bunjevic, Vasilije Cvijanovic, Djurica Gordic and Zoran Savic.  And for the second time since our Cornerstone ceremony, our new bells were rung to everyone’s joy, and a few tears.

A delicious banquet was prepared by Nenad Nikolic and his staff. And under the direction of Dr. Jelena Vukicevic, our teenagers and Kolo members served the filled-to-capacity hall with speed and efficiency.  The hall was beautifully decorated in autumn colors and flowers. 

Adding to the festive mood was a recital and kolo dancing by our young Sunday School  students.  Also to everyone’s pleasant surprise, a trio of students from the University gave an impromptu performance of a few songs which were enthusiastically received by all, particularly by Bishop Maxim who joined in the singing. 

Our Opstina president Chris Milosovich welcomed the guests and thanked all those whose time and hard work created a successful and memorable Slava.  He also gave a brief update on the Church construction. 


У недељу 18. новембра, парохијани Цркве Св. Архистратига Михаила у Саратоги, заједно са својим Епископом Максимом, својим свештеником о. Слободаном Јовићем, гостујућим свештеницима и бројним народом прославили су своју храмовну Славу.  После неколико кишних дана освануо је сунчан и за ово доба године топао дан.  Ова слава била је карактеристична и у неколико важних момената.

Већ у девет ујутро почело је јутарњим Богослужењем у храму који је још у изградњи, па је и то био посебан доживљај за рано пристигле вернике.  Током Јутрења и свете Литургије, обављено је и крштење и миропомазање девојке Јозефине (будуће српске снајке, ако Бог да) на традиционалан и прелеп начин како се то некад у нашим црквама чинило. Све је то давало један величанствен осећај свим присутним у храму.

У дест часова звона на нашем храму означила су почетак свете Литургије.  Већ је и доста верног народа пристигло и Црква је доста попуњена, па је и то утисак чинило још снажнијим и лепшим.  Владика је одржао дивну беседу која је с пажњом одслушана. На крају Литургије Владика је уз асистенцију свештенства пререзао славски колач и благословио славско жито.

Прелепу слику употпунила су и деца наше Недељне Школе, који су својим присуством дали још један немерљив допринос храмовној слави  показујући да је Црква жива и да има наде за будућност.  Део њих био је обучен у српску ношњу и они су по завшетку свете Архијерејске Литургије сачекали на излазу из храма и учинили добродошлицу нашем Владици Максиму традиционалним послужењем хлебом, сољу и медом.  Наравно, Владика није крио своје одушевљење па је сву децу благословио својим Архијерејским благословом.

Негде иза дванаест часова, деца наше Недељне Школе одржали су пригодни програм који је укључивао и неколико српских кола.

По том се прешло за традиционалну Трпезу Љубави која је богато припремљњна и која је угостила преко три стотине присутних.  Ручак су послужила опет ко други него деца наше Недељне Школе. У току славског ручка било је још говора који су охрабривали парохијане да наставе с вредним радом на довршетку нашег новог храма.  Наш Владика Максим, пре завршног благослова, позвао је све верне да се уче Црквеном начину живљења, да своју Децу уче у вери Православној и да никад не забораве своје порекло и призвање.  Имао се утисак да су речи нашег Владике примљене к срцу и да ће се потругити у том правцу а громогласни аплауз је то све потврдио.

8197229945_ee3024d4f0_z.jpg8197230269_eedcbccd12_z.jpg8197230557_ae329df8d5_z.jpg8197230607_4e183e08af_o.jpg8197230789_0ef944231b_z.jpg8197230867_0f74f28528_o.jpg8198321396_904952e379_z.jpg8198321488_031f8b9e60_z.jpg8198321704_97d50d07fc_z.jpg

westsrbdio.org
Switch mode views: