First Orthodox Liturgy on Yucatán Peninsula

IMG 9906Прва православна Литургија на полуострву Јукатану (Мексико)

Канкун, недеља, 12. фебруара 2017. године

GALLERY

Мисија Српске Цркве у Мексику постоји тек од почетка 21. века, али већ има две православне заједнице. Једна се налази у Мексико Ситију и постоји као мисионарска парохија Светог Николаја Жичког, која је основана 2013. године. Друга је сасвим новија, и налази се на полуострву Јукатану, где живи и ради значајан број православних Срба.

Прву и историјску Литургију нашим православним верницима на полуострву Јукатан у Карипском мору служио је у недељу 12. фебруара 2017. године Епископ Западноамерички Максим, уз саслужење протојереја Блашка Параклиса, администратора за Мексико, и протојереја-ставрофора Лазара Васиљевића. Благодарећи доброти и гостопримству великог добротвора г. Љубомира Крстајића Метохијца, а уз помоћ Александре Ненадић, те Саше Милојевића и Неде Кекић, служена је Света Литургија у 10 часова ујутру, у посебној сали хотела Azul Sensatori.

Православни Срби који живе на полуострву Јукатан, били су благовремено обавештени о овој посети. На овој служби присуствовало је више од 40 душа, међу њима и деце, међу њима и неколицина православних и инославних Мексиканаца, а многи православни су се исповедили и причестили. После Свете Литургије уследило је дружење, разговор и међусобно упознавање, уз послужење које су припремили домаћини. Сви верници су добили на поклон иконице, крстиће, бројанице и књижице теолошке и духовне садржине, као и сликовнице за децу. Монографија Хришћанско наслеђе Косова и Метохије (Севастијан прес 2015) је посебно представљена и остављена на поклон домаћину-добротвору који је својевремено био и спонзор ове драгоцене публикације.

Епископ Максим и свештеници Блашко и Лазар су поучили вернике о вери и спасењу у Цркви, о српском светосављу, а посебно је било речи о томе да је Света Литургија средиште нашег хришћанског живота и сабирања те да се сабрању кроз причешће Телом Христовим сједињујемо са Богом, са нашим ближњима и са целокупним светом. Присутни су изразили жељу за скором новом посетом и редовнијим богослужбеним животом, а помињана је и потреба превођења православних богословских и духовних књига на шпански језик. У плану је следећа посета током текуће године.

Поједини верници који су имали времена сусрели су се на мексичким Карибима са Владиком Максимом и свештеником Блашком и пре недељног дана.Слободна и суверена држава, Јукатан је једна од 31 држава које скупа са Мексико Ситијем сачињавају 32 федерална ентитета Мексика.

Православна Црква и православни у Мексику имају благослове неколицине епископа, од којих тројица живе у Мексику: митрополит Атинагора (Васељенска патријаршија), митрополит Антоније (Антиохијска патријаршија) и архиепископ Алехо (Америчка православна црква), док руски владика Кирил из Сан Франциска и Епископ Максим из Лос Анђелеса долазе у годишње посете. Укупни број православних у овој земљи је непознат, али се верује да их има најмање педесет хиљада.

 

westsrbdio.org
Switch mode views: